Κουλουράκια (σμυρναίϊκα)

Χρόνος Παρασκευής: 2 ώρες

Υλικά:
625gr ζάχαρη
625gr βούτυρο
250gr αυγά
250gr χυμός πορτοκάλι
10gr σόδα
10gr αμμωνία
2 κιλά αλεύρι μαλακό
Κρόκος αυγού για άλειμμα

Διαδικασία Παρασκευής


Βήμα πρώτο

Σε ένα μίξερ ή λεκάνη χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά τα οποία τα έχουμε ενώσει με το χυμό πορτοκαλιού (ώστε το μίγμα συνολικά να είναι ακριβώς 500gr), την αμμωνία και τη σόδα. Αφού ενωθούν τα υλικά αρχίζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στα χέρια και θα μπορούμε να πλάσουμε τα κουλουράκια.

Βήμα δεύτερο

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και να τα κάνουμε κορδονάκια, δίνοντάς τους το σχήμα που μας αρέσει. Δεν τα βάζουμε κοντά γιατί φουσκώνουν. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, το οποίο έχουμε ανακατέψει με ½ κουταλάκι νερό. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Είναι έτοιμα…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.


Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

  • Το αλεύρι μπορεί να μην μας το πάρει όλο.
  • Μπορούμε να κάνουμε και λιγότερα κουλουράκια, χρησιμοποιώντας τα μισά υλικά ή και λιγότερα διαιρώντας τις ποσότητες.
  • Για να αναμείξουμε τα αυγά με το χυμό πορτοκάλι προσέχουμε το μίγμα να είναι ακριβώς 500gr οπότε ανάλογα με τα γραμμάρια των αυγών προσθέτουμε αντίστοιχα γραμμάρια χυμού.