Σπανακόπιτα

Χρόνος Παρασκευής: 2 ½ ώρες

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι
3/4 ποτ. νερού λάδι
1 ματσάκι άνηθο
1 πράσο μεγάλο (ή 3 μικρά)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Φύλλο (βλέπε συνταγή) ή 1 πακέτο έτοιμο

Διαδικασία Παρασκευής


Βήμα πρώτο
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια και το πράσο σε ροδέλες. Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το σπανάκι και το πράσο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν.

Βήμα δεύτερο

Τρίβουμε καλά το σπανάκι με το πράσο και στύβουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τρίβουμε το ξερό κρεμμύδι. Τα βάζουμε όλα σε ένα σκεύος, προσθέτουμε τα 2/4 από το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

Βήμα τρίτο

Παίρνουμε ένα ταψί και το λαδώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε το 1 φύλλο στο ταψί και το λαδώνουμε ελαφρά. Στη συνέχεια βάζουμε 2ο φύλλο και κάνουμε το ίδιο στο 3ο φύλλο. Μετά ρίχνουμε το μείγμα και προσθέτουμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο, λαδώνοντάς τα ελαφρά. Κλείνουμε την πίτα και την ραντίζουμε με όσο λάδι μας έχει απομείνει προσθέτοντας άλλο τόσο νερό. Τη βάζουμε στο φούρνο στην αντίσταση στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Είναι έτοιμη…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

  • Όσο μπορούμε καλύτερα στύβουμε το σπανάκι να μην έχει νερά γιατί θα μας πανιάσουν τα φύλλα.
  • Όταν χρησιμοποιήσουμε φύλλο έτοιμο βάζουμε τα περισσότερα από κάτω αλλά τα λαδώνουμε ελαφριά
  • Αν βάλουμε τυρί και αυγά κάνουμε σπανακοτυρόπιτα.