Τσουρέκι

Χρόνος Παρασκευής: 3-4 ώρες

Υλικά:

1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
¾ φλυτζ. τσαγιού βούτυρο
1 ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
25gr. μαγιά ξερή (ή 60gr νωπή)
6 αυγά
1 κουτ. γλ. γλυκάνισο
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
2-3 σταγόνες μαστίχα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κιλό αλεύρι
Κρόκος αυγού για άλειμμα

Διαδικασία Παρασκευής


Βήμα πρώτο
: Προετοιμασία χυλού
Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα, προσέχοντας να είναι χλιαρό και όχι ζεστό. Λιώνουμε σε αυτό τη μαγιά και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένας ελαφρύς χυλός. Για να μας φουσκώσει πιο γρήγορα, βάζουμε το μπωλ σε μια σακούλα, τη δένουμε σφιχτά και την σκεπάζουμε με μια κουβέρτα μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα δεύτερο: Προετοιμασία ζύμης
  • Σε ένα μπρίκι βάζουμε το γλυκάνισο με ¾ ποτηριού του κρασιού νερό και αφού τα βράσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν, εως ότου γίνει χλιαρό.
  • Σε ένα μπλέντερ (ή στο γουδί) χτυπάμε το μαχλέπι και τη μαστίχα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο.
  • Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξίσμα απο το πορτοκαλι, τη μαστίχα, το σουρωμένο γλυκάνισο και το χυλό και τα δουλεύουμε για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Αφού δουλέψουμε τη ζύμη καλά, την απλώνουμε και δημιουργούμε ίνες μέσα στο τσουρέκι με την ακόλουθει διαδικασία: Σηκώνουμε απο τη ζύμη μία μία τις άκρες και τις διπλώνουμε στη μέση.
  • Αφού έχουμε δουλέψει καλά τη ζύμη, παίρνουμε το βούτυρο που έχει περισέψει και αλείφουμε τη λεκάνη και τη ζύμη.
  • Όπως και πριν βάζουμε τη λεκάνη σε μια σακούλα και τη δένουμε σφιχτά. Τη σκεπάζουμε με μια κουβέρτα, φροντίζοντας να είναι σε ένα ζεστό φυσικό περιβάλλον. Σε μία με 1 ½ ώρα είναι έτοιμη η ζύμη ωστόσο την κοιτάμε κατά διαστήματα για να μη μας ξεχειλίσει.
Βήμα τρίτο: Δημιουργία τσουρέκιών
Κόβουμε τη ζύμη κομμάτια και τα πλάθουμε σε πλεξίδες ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε. Έχουμε αλείψει με βούτυρο ένα ταψί και τοποθετούμε τις πλεξίδες ζύμης αραιά για να μην κολλήσουν. Αλείφουμε ελαφρά απο πάνω με τον κρόκο του αυγού, τον οποίο έχουμε αραιώσει με ½ κουταλάκι του γλυκού νερό, και τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 170 βαθμούς και τα ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Είναι έτοιμα…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.


Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

  • Μπορούμε να κάνουμε και τσουρεκάκια ατομικά.
  • Αν θέλουμε να συντηρήσουμε τα τσουρέκια μας, τα βάζουμε σε μεμβράνη, μόλις κρυώσουν, τα κλείνουμε καλά και τα φυλάμε στην κατάψυξη.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινα αυγά, σα διακόσμηση, κάνουμε μια σχισμή με ένα μαχαιράκι στο ψημένο τσουρέκι και βυθίζουμε τα αυγά.
  • Τη μαγιά την επεξεργαζόμαστε χωριστά, σε περίπτωση που δεν μας φουσκώσει να μην χαλάσουν τα τσουρέκια.
  • Το βούτυρο, το γάλα και το γλυκάνισο τα προσθέτουμε πάντα χλιαρά.