Γαλοπούλα ή Κοτόπουλο – Γεμιστό (Χριστουγέννων)


Χρόνος Παρασκευής: Δύο με τρεις ώρες

Υλικά:
2- 2 ½ κιλά γαλοπούλα ή κοτόπουλο
400gr κιμά μοσχαρίσιο
1 ποτηράκι κρασιού ρύζι
1 μέτριο κρεμμύδι
Συκωτάκια γαλοπούλας ή συκώτι ψιλοκομμένα
15-20 κάστανα βρασμένα και χοντροκομμένα
10-12 καρύδια χοντροκομμένα
3 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
6 κουτ. σούπας βούτυρο ή 1 φλιτζάνι λάδι
1 φλ. καφέ κρασί ή κονιάκ
Χυμό από 2-3 λεμόνια
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλλα

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα πρώτο: Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ένα τρίτο από το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κιμά, τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι και μόλις πάρουν χρώμα τα σβήνουμε με κρασί. Βάζουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και την κανέλλα. Τότε ρίχνουμε τα καρύδια, τα κάστανα και το κουκουνάρι και τα αφήνουμε να βράσουν.

Βήμα δεύτερο
Πλένουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο και του βάζουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά. Μετά προσθέτουμε τη γέμιση. Στη συνέχεια ράβουμε την κοιλιά για να μη φύγει η γέμιση.

Βήμα τρίτο
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι εξωτερικά. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το λάδι, τα λεμόνια και το πορτοκάλι. Βάζουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα με το στήθος επάνω. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Για κάθε κιλό είναι 1 ώρα ψησίματος.

Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας – Συμβουλές:
  • Δεν πρέπει να ανοίγουμε συνέχεια το φούρνο
  • Μπορούμε στο ταψί να το συνοδέψουμε με πατάτες.