Ντολμαδάκια γιαλατζί

Χρόνος Παρασκευής: 3 ώρες
Υλικά:
250 gr. Αμπελόφυλλα φρέσκα (ή κονσέρβα)
1 ½ ποτήρι ρύζι Καρολίνα (ή γλασέ)
1 ποτήρι νερού λάδι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα πρώτο
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και σε νερό που βράζει τα ζεματίζουμε για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Βήμα δεύτερο
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Το ξερό κρεμμύδι το τρίβουμε στον τρίφτη. Προσθέτουμε το ρύζι, το μισό ποτήρι λάδι, τα λεμόνια, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Βήμα τρίτο
Σε ένα πιάτο (ή σε ξύλο που κόβουμε το ψωμί) βάζουμε ένα φύλλο, προσέχοντας η πλευρά με τις ίνες να είναι προς τα πάνω. Βάζουμε ένα κουταλάκι από το μείγμα και το τυλίγουμε προσεκτικά ώστε να είναι σφιχτά για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Αφού τα έχουμε βάλει όλα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε ένα πιάτο στη κατσαρόλα, σκεπάζοντάς τα και πάνω από το πιάτο τοποθετούμε ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. βότσαλο μεγάλο). Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και το υπόλοιπο λάδι. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά από 45 ως 55 λεπτά.

Είναι έτοιμα...

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - συμβουλές:
  • Αν τα φύλλα είναι κονσέρβα θέλουν περισσότερο ζεμάτισμα.
  • Τα κοτσάνια από τον άνηθο και μαϊντανό τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας για να μη μας καούν.