Ψωμί

Χρόνος παρασκευής: 15 λεπτά + ψήσιμο 30-45 λεπτά

Υλικά:
750 gr. Αλεύρι σκληρό
500 gr. Σιμιγδάλι ψιλό
130 gr. Μαγιά
4 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλάκια γλυκάνισο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι μαχλέπι
1φλιτζάνι γάλα
1 ½ φλιτζάνι νερό (που έχουμε βράσει μέσα το γλυκάνισο)
Λίγη Μαστίχα

Διαδικασία Παρασκευής


Βήμα Πρώτο:

Ζεσταίνουμε το γάλα, ώσπου να γίνει χλιαρό. Βράζουμε σε ένα άλλο δοχείο το νερό με το γλυκάνισο και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.

Βήμα Δεύτερο:

Προσθέτουμε στο γάλα, τη μαγιά και λίγο αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε στο μίξερ (ή σε κάποιο μπολ) το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μαχλέπι, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια μάζα. Προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι και τη μαγιά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό με το γλυκάνισο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή.

Βήμα Τρίτο:

Αλευρώνουμε το ταψί και βάζουμε τη ζύμη του ψωμιού. Το αφήνουμε να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κέλσιου (όχι στον αέρα) και το ψήνουμε για 30 – 45 λεπτά.

Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Το νερό με το γλυκάνισο δεν το ρίχνουμε πολύ ζεστό γιατί αλλιώς θα κόψει το ζυμάρι μας.
  • Αν η ζύμη δεν είναι σφιχτή προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι.
  • Αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέτουμε σταδιακά νερό.
  • Αν θέλουμε διακοσμούμε πριν το ψήσιμο με κομμάτια από τη ζύμη.