Περιεχόμενα - Μενού

    Κοκορέτσι

    Χρόνος Παρασκευής: 3 - 4 ώρες + ψήσιμο

    Υλικά:
    2 μεγάλες συκωταριές
    3-4 κιλά άντερα
    Μπόλια
    Ξύδι ή λεμονιά
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Ρίγανη
    Λάδι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Πλένουμε πολύ καλά τα άντερα από τη μια μεριά και με τη βοήθεια ενός ξύλου τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τα πλένουμε. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα άντερα προκειμένου να μην μπερδευτούν και τα ραντίζουμε με λεμόνι ή ξύδι. Κόβουμε τη συκωταριά, δηλαδή το συκώτι, το πνευμόνι, την καρδιά, τα νεφρά και τα γλυκάδια σε μεσαία κομμάτια.

    Βήμα δεύτερο
    Πέρνουμε τη σούβλα και περνάμε με τη σειρά συκώτι, πνευμόνι, νεφρό, γλυκάδι και κομμάτι από την καρδιά. Σε κάθε δύο κομμάτια που περνάμε προσθέτουμε ένα κομμάτια από τη μπόλια. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας. Σε αυτό το σημείο περνούμε ένα από τα άντερα και το πλέκουμε επάνω κάτω στη σούβλα, όπως όταν τυλάτε καλούμπα. Αυτό το πλέξιμο το κάνουμε μέχρι να καλυφτεί το μεγαλύτερο μέρος από τα κομμάτια που βάλαμε. Έπειτα, αρχίζουμε να τυλίγουμε γύρω γύρω τα υπόλοιπα άντερα μέχρι να τελειώσουν.

    Είναι έτοιμο…

    Καλό Πάσχα!

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Όταν το βάλουμε στη φωτιά το λαδώνουμε.
    • Το γυρίζουμε συνεχεία για να μην μας αρπάξει.
    • Μετά από 1 ½ ώρα με ένα μαχαιράκι κάνουμε λίγες τρύπες για να ψηθεί και μέσα.
    • Όταν είναι έτοιμο και το κόψουμε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

    Μαγειρίτσα (Μεγάλο Σάββατο)

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ½ ώρα

    Υλικά:
    1 μέτρια συκωταριά (με τα άντερα)
    1 μαρούλι
    1 ματσάκι κρεμμυδάκια
    ½ ματσάκι άνηθο
    1 ποτήρι κρασιού λάδι
    2 αυγά
    2 λεμόνια
    Αλάτι
    Πιπέρι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Καθαρίζουμε και πλένουμε τη συκωταριά με τα άντερα. Σε μια κατσαρόλα
    βάζουμε αρκετό νερό και το αφήνουμε να βράσει για να ζεματίσουμε τη συκωταριά και τα άντερα. Αφού ζεματιστούν 7 με 10 λεπτά τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να κρυώσουν. Έπειτα τα κόβουμε σε ψιλά κομματάκια.

    Βήμα δεύτερο
    Πλένουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι για να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τη συκωταριά λίγο να σοταριστούν. Έπειτα ρίχνουμε το μαρούλι, και το ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 ποτήρι χλιαρό νερό, αλάτι, πιπέρι καθώς και τον άνηθο, όπου τα αφήνουμε να βράσουν. Προσέχουμε πάντα να έχουν νερό.

    Βήμα τρίτο
    Στύβουμε τα λεμόνια και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Κτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνια ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από τη μαγειρίτσα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο προκειμένου να έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να μη μας κόψει. Αφού έρθει στην απαιτούμενη θερμοκρασία το ρίχνουμε αργά στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

    Είναι έτοιμη…

    Καλή Ανάσταση!

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Τη συκωταριά την κόβουμε σε ένα ξύλο σε φέτες, λουρίδες και κυβάκια.
    • Μπορούμε τη συκωταριά να την κόψουμε και με ψαλίδι, αλλά θα κοπεί σε χοντρά κομμάτια.
    • Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε και ρύζι.
    • Το νερό που προσθέτουμε κάθε φορά εξαρτάται από το πόσο πηχτή θέλουμε να είναι.

    Τσουρέκι

    Χρόνος Παρασκευής: 3-4 ώρες

    Υλικά:

    1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
    ¾ φλυτζ. τσαγιού βούτυρο
    1 ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
    25gr. μαγιά ξερή (ή 60gr νωπή)
    6 αυγά
    1 κουτ. γλ. γλυκάνισο
    1 κουτ. γλ. μαχλέπι
    2-3 σταγόνες μαστίχα
    Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    1 κιλό αλεύρι
    Κρόκος αυγού για άλειμμα

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο
    : Προετοιμασία χυλού
    Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα, προσέχοντας να είναι χλιαρό και όχι ζεστό. Λιώνουμε σε αυτό τη μαγιά και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένας ελαφρύς χυλός. Για να μας φουσκώσει πιο γρήγορα, βάζουμε το μπωλ σε μια σακούλα, τη δένουμε σφιχτά και την σκεπάζουμε με μια κουβέρτα μέχρι να φουσκώσει.

    Βήμα δεύτερο: Προετοιμασία ζύμης
    • Σε ένα μπρίκι βάζουμε το γλυκάνισο με ¾ ποτηριού του κρασιού νερό και αφού τα βράσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν, εως ότου γίνει χλιαρό.
    • Σε ένα μπλέντερ (ή στο γουδί) χτυπάμε το μαχλέπι και τη μαστίχα.
    • Λιώνουμε το βούτυρο.
    • Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξίσμα απο το πορτοκαλι, τη μαστίχα, το σουρωμένο γλυκάνισο και το χυλό και τα δουλεύουμε για λίγα λεπτά.
    • Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
    • Αφού δουλέψουμε τη ζύμη καλά, την απλώνουμε και δημιουργούμε ίνες μέσα στο τσουρέκι με την ακόλουθει διαδικασία: Σηκώνουμε απο τη ζύμη μία μία τις άκρες και τις διπλώνουμε στη μέση.
    • Αφού έχουμε δουλέψει καλά τη ζύμη, παίρνουμε το βούτυρο που έχει περισέψει και αλείφουμε τη λεκάνη και τη ζύμη.
    • Όπως και πριν βάζουμε τη λεκάνη σε μια σακούλα και τη δένουμε σφιχτά. Τη σκεπάζουμε με μια κουβέρτα, φροντίζοντας να είναι σε ένα ζεστό φυσικό περιβάλλον. Σε μία με 1 ½ ώρα είναι έτοιμη η ζύμη ωστόσο την κοιτάμε κατά διαστήματα για να μη μας ξεχειλίσει.
    Βήμα τρίτο: Δημιουργία τσουρέκιών
    Κόβουμε τη ζύμη κομμάτια και τα πλάθουμε σε πλεξίδες ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε. Έχουμε αλείψει με βούτυρο ένα ταψί και τοποθετούμε τις πλεξίδες ζύμης αραιά για να μην κολλήσουν. Αλείφουμε ελαφρά απο πάνω με τον κρόκο του αυγού, τον οποίο έχουμε αραιώσει με ½ κουταλάκι του γλυκού νερό, και τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 170 βαθμούς και τα ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Μπορούμε να κάνουμε και τσουρεκάκια ατομικά.
    • Αν θέλουμε να συντηρήσουμε τα τσουρέκια μας, τα βάζουμε σε μεμβράνη, μόλις κρυώσουν, τα κλείνουμε καλά και τα φυλάμε στην κατάψυξη.
    • Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινα αυγά, σα διακόσμηση, κάνουμε μια σχισμή με ένα μαχαιράκι στο ψημένο τσουρέκι και βυθίζουμε τα αυγά.
    • Τη μαγιά την επεξεργαζόμαστε χωριστά, σε περίπτωση που δεν μας φουσκώσει να μην χαλάσουν τα τσουρέκια.
    • Το βούτυρο, το γάλα και το γλυκάνισο τα προσθέτουμε πάντα χλιαρά.

    Κουλουράκια (σμυρναίϊκα)

    Χρόνος Παρασκευής: 2 ώρες

    Υλικά:
    625gr ζάχαρη
    625gr βούτυρο
    250gr αυγά
    250gr χυμός πορτοκάλι
    10gr σόδα
    10gr αμμωνία
    2 κιλά αλεύρι μαλακό
    Κρόκος αυγού για άλειμμα

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο

    Σε ένα μίξερ ή λεκάνη χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά τα οποία τα έχουμε ενώσει με το χυμό πορτοκαλιού (ώστε το μίγμα συνολικά να είναι ακριβώς 500gr), την αμμωνία και τη σόδα. Αφού ενωθούν τα υλικά αρχίζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στα χέρια και θα μπορούμε να πλάσουμε τα κουλουράκια.

    Βήμα δεύτερο

    Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και να τα κάνουμε κορδονάκια, δίνοντάς τους το σχήμα που μας αρέσει. Δεν τα βάζουμε κοντά γιατί φουσκώνουν. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, το οποίο έχουμε ανακατέψει με ½ κουταλάκι νερό. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Το αλεύρι μπορεί να μην μας το πάρει όλο.
    • Μπορούμε να κάνουμε και λιγότερα κουλουράκια, χρησιμοποιώντας τα μισά υλικά ή και λιγότερα διαιρώντας τις ποσότητες.
    • Για να αναμείξουμε τα αυγά με το χυμό πορτοκάλι προσέχουμε το μίγμα να είναι ακριβώς 500gr οπότε ανάλογα με τα γραμμάρια των αυγών προσθέτουμε αντίστοιχα γραμμάρια χυμού.

    Παντζάρια


    Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα

    Υλικά:
    1 ½ κιλό παντζάρια
    2 κουτ. σούπας ξύδι
    ¼ κουτ. γλ. ζάχαρη
    Αλάτι

    Υλικά για ντρέσινγκ:
    ½ ποτήρι κρασιού λάδι
    4 σκελίδες σκόρδο
    3-4 κουτ. σούπας ξύδι

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο
    Χωρίζουμε τα φύλλα από τα παντζάρια, αφήνοντας στο παντζάρι ένα δάχτυλο από το φύλλο. Τα πλένουμε καλά. Τα φύλλα τα κόβουμε και βγάζουμε από τα κοτσάνια τις ίνες.

    Βήμα δεύτερο
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και το αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα παντζάρια. Σε 5 λεπτά προσθέτουμε και τα φύλλα. Τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά ανάλογα με την όρεξής μας. Μπορούμε να τα βράσουμε και λιγότερο, αν τα θέλουμε πιο σκληρά.

    Βήμα τρίτο

    Σε ένα μπλέντερ βάζουμε σκόρδο, λάδι, ξύδι και τα χτυπάμε. Κόβουμε τα βρασμένα παντζάρια φέτες και τα περιχύνουμε με το λαδόξιδο.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Στη λαϊκή μπορεί κανείς να βρει μόνο παντζάρια (χωρίς τα φύλλα).
    • Από τα υλικά για το ντρέσινγκ προσθέτουμε ή αφαιρούμε ανάλογα με την προτίμησή μας.

    Σκορδαλιά


    Χρόνος Παρασκευής: 15 λεπτά

    Υλικά:
    250gr ψωμί (ξερό)
    ½ φλιτζ. τσαγιού λάδι
    6-7 σκελίδες σκόρδο
    5 κουτ. σούπας ξύδι
    Λίγο αλάτι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Αφαιρούμε την κόρα και μουσκεύουμε το ψωμί, εκτός από μία φέτα που την κρατάμε στέγνη. Καθαρίζουμε το σκόρδο.

    Βήμα δεύτερο
    Σε ένα μπλέντερ (ή γουδί ) βάζουμε το σκόρδο να πολτοποιηθεί, προσθέτουμε το ψωμί αφού το έχουμε στύψει καλά και προσθέτουμε διαδοχικά το λάδι και το ξύδι μέχρι να τελειώσουν. Βάζουμε και το αλάτι και τη χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.

    Είναι έτοιμη…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Το ψωμί το κρατήσαμε, ώστε αν έχει γίνει πολύ αραιή να το προσθέτουμε χωρίς, όμως, να το βρέξουμε.
    • Σκόρδο και ξύδι προσθέτουμε ή αφαιρούμε ανάλογα με την όρεξη μας.

    Μπακαλιάρος κροκέτες (μπακαλιαράκια)

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα και 15 λεπτά

    Υλικά:
    Μπακαλιάρος αλμυρός
    Κουρκούτι (βλ. βασικές συνταγές)
    Λάδι για τηγάνισμα

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Αγοράζοντας τον αλμυρό μπακαλιάρο, ζητάμε να το κόψουν κομμάτια. Μέσα σε ένα σκεύος με μπόλικο νερό βάζουμε τον μπακαλιάρο και τον αφήνουμε από 12 έως 15 ώρες και αλλάζουμε το νερό 5 έως 7 φορές.

    Βήμα δεύτερο
    Παίρνουμε ένα κομμάτι και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (μπουκίτσες). Έχουμε ετοιμάσει το κουρκούτι και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε από το μίγμα και το τηγανίζουμε. Προτού ετοιμάσουμε το κουρκούτι δοκιμάζουμε μήπως ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός για να μην βάλουμε αλάτι.

    Είναι έτοιμος…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Ο μπακαλιάρος μπορεί να γίνει σε μεγάλα κομμάτια και να τα βουτήξουμε στο κουρκούτι.
    • Υπάρχει και μπακαλιάρος φιλέτο, που έχει πέτσα αλλά λιγότερα κόκαλα.

    Κεμπάπ

    Χρόνος Παρασκευής: 30-40 λεπτά

    Υλικά:

    ½ gr κιμάς μοσχαρίσιος
    250 gr κιμάς χοιρινός
    2 φέτες ψωμί ξερό
    1 κουτ. σουπ. ούζο
    1 κουτ. σουπ. ξύδι
    1 αυγό
    1 κρεμμύδι ξερό
    Αλάτι, πιπέρι, κανέλα, κύμινο, ρίγανη
    Πίτες για σουβλάκια
    Κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανός,
    Τζατζίκι (βλέπε συνταγή)

    Υλικά για τη σάλτσα:
    1 συμπυκωμένο χυμό ντομάτας
    Αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Σε ένα σκεύος τρίβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ούζο, το ξύδι, το αυγό, και το ψωμί ελαφρά βρεγμένο. Βάζουμε τον κιμά και όλα τα καρυκεύματα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Βήμα δεύτερο
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ντομάτας αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, και ελάχιστο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 5-7 λεπτά.

    Βήμα τρίτο
    Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα μπιφτέκια τα λαδώνουμε ελαφρά και τα ψήνουμε. Λαδώνουμε τις πίτες και τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι την ντομάτα και τον μαϊντανό.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Καλό είναι να αφήσουμε τον κιμά να μείνει για 1-2 ώρες. Δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί πρέπει να είναι στεγνά.

    Μηλόπιτα

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα

    Υλικά

    250 gr βούτυρο
    ¾ ποτ. νερού ζάχαρη
    1 κουτ. σουπ. κανέλα
    2 μήλα
    2 μήλα ξυνόμηλα
    Ζύμη
    3 αυγά
    1 φλυτζ. ζάχαρη
    1 φλυτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο

    Σε ένα μέτριο ταψί (στρογγυλό, νούμερο 32) βάζουμε το βούτυρο λιωμένο και προσθέτουμε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλα ανακατεμένα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε ροδέλες ή σε φέτες. Τα στρώνουμε με τη σειρά γιατί αυτή θα είναι η επάνω μεριά.

    Βήμα δεύτερο

    Στο μίξερ ή στο χέρι κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Όταν ενωθούν τα υλικά μας καλά ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα. Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά

    Είναι έτοιμη…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Προσέχουμε να ψηθεί καλά ο χυλός.

    Μύδια τηγανίτες

    Χρόνος Παρασκευής: 15 λεπτά

    Υλικά:

    250 gr μύδια (ψίχα)
    Άνηθο
    Μαϊντανό
    Μάραθο
    2 κρεμμυδάκια φρέσκα
    ½ λεμόνι
    2 κουτ. σουπ. λάδι
    1 κουτ. σουπ. ούζο
    Αλάτι
    Πιπέρι
    3-5 κουτ. σουπ. αλεύρι
    Λάδι για το τηγάνισμα

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο

    Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά (άνηθο, μαϊντανό, μάραθο, κρεμμυδάκια). Σε ένα σκεύος βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, ούζο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και ψιλοκομμένα τα λαχανικά). Προσθέτουμε το αλεύρι, βάζουμε λίγο λίγο νερό και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός. Όταν γίνει ο χυλός προσθέτουμε και τα μύδια.

    Βήμα δεύτερο

    Σε ένα τηγάνι βάζομε λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε κουταλιά κουτάλια από το μείγμα μέχρι να τελειώσει. Όταν τηγανιστούν τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μανιτάρια λευκά κομμένα. Όχι πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα χαθούν.

    Φύλλο με λάδι

    Χρόνος Παρασκευής: 30- 40 λεπτά

    Υλικά:

    500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    ¾ ποτ. κρασιού κρασί
    4 κουτ. σούπας λάδι
    Λίγο αλάτι
    1 ½ ποτ. νερού χλιαρό νερό

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βάζουμε το αλεύρι σε ένα σκεύος και κάνουμε μια λακκούβα. Εκεί ρίχνουμε το λάδι, το κρασί, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε για να γίνει μια ζύμη σαν του ψωμιού.

    Είναι έτοιμο…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Καλό είναι να την αφήσουμε να "ξεκουραστεί" για να ανοίγει καλύτερα.

    Σπανακόπιτα

    Χρόνος Παρασκευής: 2 ½ ώρες

    Υλικά:

    1 κιλό σπανάκι
    3/4 ποτ. νερού λάδι
    1 ματσάκι άνηθο
    1 πράσο μεγάλο (ή 3 μικρά)
    5 φρέσκα κρεμμυδάκια
    1 ξερό κρεμμύδι
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Φύλλο (βλέπε συνταγή) ή 1 πακέτο έτοιμο

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο
    Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια και το πράσο σε ροδέλες. Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το σπανάκι και το πράσο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν.

    Βήμα δεύτερο

    Τρίβουμε καλά το σπανάκι με το πράσο και στύβουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τρίβουμε το ξερό κρεμμύδι. Τα βάζουμε όλα σε ένα σκεύος, προσθέτουμε τα 2/4 από το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

    Βήμα τρίτο

    Παίρνουμε ένα ταψί και το λαδώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε το 1 φύλλο στο ταψί και το λαδώνουμε ελαφρά. Στη συνέχεια βάζουμε 2ο φύλλο και κάνουμε το ίδιο στο 3ο φύλλο. Μετά ρίχνουμε το μείγμα και προσθέτουμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο, λαδώνοντάς τα ελαφρά. Κλείνουμε την πίτα και την ραντίζουμε με όσο λάδι μας έχει απομείνει προσθέτοντας άλλο τόσο νερό. Τη βάζουμε στο φούρνο στην αντίσταση στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

    Είναι έτοιμη…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Όσο μπορούμε καλύτερα στύβουμε το σπανάκι να μην έχει νερά γιατί θα μας πανιάσουν τα φύλλα.
    • Όταν χρησιμοποιήσουμε φύλλο έτοιμο βάζουμε τα περισσότερα από κάτω αλλά τα λαδώνουμε ελαφριά
    • Αν βάλουμε τυρί και αυγά κάνουμε σπανακοτυρόπιτα.

    Κοκκινοφάσουλα (χάντρες ή μπαρμπούνια)

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα

    Υλικά:
    250gr φασόλια χάντρες
    ½ ποτ. νερού λάδι
    1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
    ½ ματσάκι μαϊντανό
    1 κουτί συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (ή 2 φρέσκες ντομάτες)
    Αλάτι
    Πιπέρι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το τριμμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τις χάντρες. Τα αφήνουμε για λίγο να τσιγαριστούν και συνεχίζουμε, ρίχνοντας το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό. Προσέχουμε αν χρειάζονται παραπάνω νερό.

    Είναι έτοιμες…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Αν είναι ξερά τα φασόλια τα βάζουμε σε νερό από το βράδυ για να γίνουν πραγματικά ωραιότερα από τα φρέσκα.
    • Αν είναι φρέσκα θα πάρουμε 1 κιλό και θα τα καθαρίσουμε.
    • Αν τα φτιάξουμε σε χύτρα μπορεί να χρειάζονται λιγότερη ώρα βρασίματος.

    Μηλοπιτάκια

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα

    Υλικά:
    1 ποτ. νερού λάδι
    ½ ποτ. νερού κρασί λευκό
    4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
    3-4 ποτ. νερού αλεύρι
    4 μήλα
    ½ φλιτζ. ζάχαρη
    1 κουτ. γλ. κανέλα
    Ζάχαρη άχνη

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Σε ένα σκεύος βάζουμε το λάδι, το κρασί και τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε για λίγα λεπτά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να μας γίνει μια ζύμη μέτρια.

    Βήμα δεύτερο
    Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε την κανέλα και τα
    ανακατεύουμε.

    Βήμα τρίτο
    Παίρνουμε ένα μικρό τμήμα από τη ζύμη και το ανοίγουμε για να γίνει ένα μέτριο πάχος. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας κενό για να μην μας κολλήσουν. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Όταν ψηθούν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε κόβουμε τη ζύμη με το στόμιο ενός ποτηριού του νερού για να γίνουν ομοιόμορφα στο μέγεθος και το σχήμα.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Αν θέλουμε στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε καρύδι, σουσάμι και σταφίδες.

    Κουλουράκια πορτοκαλιού

    Χρόνος Παρασκευής: 50-60 λεπτά

    Υλικά:
    1 ποτ. νερού λάδι
    1 ποτ. νερού πορτοκαλάδα
    ¾ ποτ. νερού ζάχαρη
    Ξύσμα πορτοκαλιού
    1 κουτ. γλ. κανέλα
    ½ κουτ. γλ. γαρύφαλλο
    1 κουτ. γλ. μπέϊκιν πάουντερ
    Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο πάρει

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Σε ένα σκεύος ή στο μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγο. Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να μας γίνει μια ζύμη σφιχτή για να μπορούμε να τα πλάσουμε.

    Βήμα δεύτερο
    Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το πλάθουμε όπως θέλουμε. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Δεν τα βάζουμε κοντά στο ταψί γιατί φουσκώνουν.
    • Αν η ζύμη γίνει πολύ σφιχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού.

    Μπιφτέκια

    Χρόνος Παρασκευής: 35 λεπτά

    Υλικά:
    500gr κιμάς μοσχαρίσιος
    250gr κιμάς χοιρινός
    2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
    1 αυγό
    1 κρεμμύδι ξερό
    2 κουτ. σούπας ούζο
    1 κουτ. σούπας ξύδι
    Ρίγανη
    Κανέλα
    Αλάτι
    Πιπέρι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Μουσκεύουμε το ψωμί. Σε ένα σκεύος τρίβουμε το κρεμμύδι και στραγγίζουμε το ψωμί. Βάζουμε όλα τα υλικά μας και τα ζυμώνουμε καλά. Τα αφήνουμε να μείνουν για λίγη ώρα.

    Βήμα δεύτερο
    Παίρνουμε σταδιακά τμήματα από τη ζύμη μας και τα πλάθουμε μέχρι να τελειώσει. Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα αλείφουμε με λίγο λάδι.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Αν ο μοσχαρίσιος κιμάς έχει λίπος μπορούμε να μην βάλουμε το χοιρινό. Ωστόσο, αν έχει λίγο λίπος ο κιμάς, τα μπιφτέκια μας γίνονται πολύ αφράτα.

    Φάβα

    Χρόνος Παρασκευής: 40 λεπτά

    Υλικά:
    Φάβα
    Λάδι
    Λεμόνι
    Αλάτι
    Πιπέρι
    2 κρεμμύδια ξερά

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Σε ένα σουρωτήρι με ψιλές τρύπες πλένουμε καλά τη φάβα. Τη βάζουμε να βράσει σε μπόλικο νερό και προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι ολόκληρο. Όταν ετοιμαστεί, την περνάμε από το μύλο του πουρέ για να γίνει σαν κρέμα. Εάν είναι πολύ αραιή, την ξαναβάζουμε να πιει το νερό.

    Βήμα δεύτερο
    Βάζουμε την φάβα σε ένα μπολ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και λάδι και τη δουλεύουμε μέχρι να γίνει όπως μας αρέσει.

    Είναι έτοιμη…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Προσέχουμε να μην μας κολλήσει, όταν την ξαναβάλουμε να δέσει.

    Πιπεριές τηγανητές (κέρατο)

    Χρόνος Παρασκευής: 20 λεπτά

    Υλικά:

    Πιπεριές
    Λάδι
    Ξύδι
    Αλάτι
    Λάδι για τηγάνισμα

    Διαδικασία Παρασκευής

    Πλένουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε με χαρτί για να μην μας πετάγονται τα λάδια. Τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος. Τις αλατίζουμε και προσθέτουμε το λαδόξυδο.

    Είναι έτοιμες…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Όταν τηγανίζουμε πιπεριές τις σκεπάζουμε με ένα καπάκι.
    • Όταν είναι ψημένες μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό στο ψυγείο.

    Φασόλια Γίγαντες

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ½ ώρα

    Υλικά:
    500 gr γίγαντες
    1 συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
    1 κρεμμύδι ξερό
    ½ ματσάκι μαϊντανό
    5-7 σκελίδες σκόρδο
    ¾ ποτήρι νερού λάδι
    Αλάτι
    Πιπέρι
    2 ντομάτες

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Πλένουμε και βάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Τους μουλιάζουμε για 12 ώρες. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.

    Βήμα δεύτερο
    Τρίβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το μαϊντανό και σε μικρά κομματάκια το σκόρδο. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε τους γίγαντες και τα ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις τοποθετούμε από επάνω. Τους ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Το μυστικό είναι οι γίγαντες να είναι βραστεροί. Νερό προσθέτουμε, εάν χρειαστεί.

    Γεμιστά

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ½ ώρα

    Υλικά:
    Ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές
    1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
    Μαϊντανός
    1 ποτήρι νερού λάδι
    Αλάτι
    Πιπέρι
    ¼ κουτ γλ. Κανέλα
    ½ κουτ γλ. ζάχαρη
    Ρύζι Καρολίνα
    Κουκουνάρι
    Σταφίδες

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Πλένουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Αρχίζουμε να τα αδειάζουμε, και κρατάμε χωριστά σε ένα σκεύος μόνο την ψίχα από την ντομάτα.

    Βήμα δεύτερο
    Τρίβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το μαϊντανό και προσθέτουμε το ¼ από το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Προσθέτουμε το ρύζι και σε κάθε ένα λαχανικό βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Προσθέτουμε την ψίχα από την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.

    Βήμα τρίτο
    Το μείγμα είναι έτοιμο και με αυτό γεμίζουμε τα λαχανικά. Αφού τα έχουμε τοποθετήσει στο ταψί ρίχνουμε από πάνω το ζουμί από τις ντομάτες, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Νερό δε βάζουμε στην αρχή γιατί βγάζουν οι ντομάτες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αργότερα.
    • Δεν τα τσιγαρίζουμε γιατί γίνονται πολύ βαριά.
    • Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

    Μπουτάκια κοτόπουλου (πανέ)

    Χρόνος Παρασκευής: 35-45 λεπτά

    Υλικά:

    Μπουτάκια κοτόπουλου
    Αλεύρι
    Αυγό
    Φρυγανιά
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Ρίγανη
    Λάδι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο Πλένουμε τα μπουτάκια και τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.

    Βήμα δεύτερο

    Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι και σε ένα άλλο τη φρυγανιά. Παίρνουμε ένα μπουτάκι, το αλευρώνουμε καλά, το βουτάμε στο αυγό και μετά στη φρυγανιά. Αυτό κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και στη συνέχεια τα τηγανίζουμε.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Το τηγάνισμα είναι αρκετά δύσκολο και χρειάζεται προσοχή για να μη μας καούν από έξω και μας μείνουν μέσα ωμά.
    • Μπορούμε να τα ψήσουμε στο γκρίλ και είναι εξίσου καλά.
    • Τα σερβίρουμε με πουρέ και ψητά λαχανικά.

    Τυρόπιτα

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ½ -2 ώρες

    Υλικά:
    ½ κιλό φέτα
    5 αυγά
    ½ κιλό γάλα
    5 κουτ. σούπας λάδι
    Πιπέρι

    Υλικά για φύλλο:
    (Βλέπε συνταγή)

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Σε ένα σκεύος λιώνουμε τη φέτα κι αφού έχουμε χτυπήσει ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι σε ένα βαθύ πιάτο, τα προσθέτουμε στη λιωμένη φέτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το λάδι, και το πιπέρι, και τα ανακατεύουμε.

    Βήμα δεύτερο

    Παίρνουμε ένα ταψί και το λαδώνουμε. Ανοίγουμε ένα φύλλο και το αφήνουμε να είναι και έξω από το ταψί. Λαδώνουμε καλά το φύλλο. Τώρα το φύλλο που έχουμε ανοίξει έχει το μέγεθος που έχει το ταψί μας, και ρίχνουμε το μισό από το χυλό. Προσθέτουμε ξανά φύλλο και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό. Διπλώνουμε το φύλλο που ήταν έξω από το ταψί και το βάζουμε επάνω στο χυλό λαδώνοντάς το. Ανοίγουμε και το τελευταίο φύλο για να κλείσουμε την τυρόπιτα. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και 4 κουταλιές νερό και περιχύνουμε την τυρόπιτα. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά σε αντίσταση.

    Είναι έτοιμη…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Υπάρχει και έτοιμο φύλλο αλλά σε αυτή την περίπτωση θα βάλουμε λιγότερο λάδι.
    • Μπορούμε από επάνω, αντί μόνο λάδι και νερό, να βάλουμε 1 αυγό με 1 ποτήρι του κρασιού γάλα.

    Τορτελίνια

    Χρόνος Παρασκευής: 15 λεπτά

    Υλικά:

    1 πακέτο Τορτελίνια της αρεσκείας σας
    Βούτυρο (ή λάδι)
    Αλάτι
    Τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο
    Σε μπόλικο αλατισμένο νερό προσθέτουμε τα τορτελίνια και τα βράζουμε όπως αναγράφεται στη συσκευασία.

    Βήμα δεύτερο

    Τα σουρώνουμε και τα βουτυρώνουμε. Δε ρίχνουμε καθόλου παγωμένο νερό. Τα σερβίρουμε και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Κατά τη διάρκεια του βρασίματος θα πρέπει να προσέξουμε να μην μας λιώσουν. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε κόκκινη σάλτσα.

    Μύδια τηγανητά με κουρκούτι (ψίχα)

    Χρόνος Παρασκευής: 30 λεπτά

    Υλικά:

    Μύδια
    Λάδι
    Κουρκούτι (βλέπε συνταγή)

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο

    Πλένουμε τα μύδια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

    Βήμα δεύτερο

    Κάνουμε το κουρκούτι και προσθέτουμε τα μύδια στο χυλό. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Σιγά σιγά παίρνουμε κουταλιές από το χυλό και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Η ίδια διαδικασία γίνεται μέχρι να τελειώσουμε.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Όταν είναι έτοιμα τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

    Κολοκυθάκια τηγανητά με κουρκούτι

    Χρόνος Παρασκευής: 30 λεπτά

    Υλικά:
    Κολοκυθάκια
    Λάδι
    Κουρκούτι (βλέπε συνταγή στα βασικά)

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια ή στρογγυλές ροδέλες αλλά ψιλοκομμένα.

    Βήμα δεύτερο
    Κάνουμε το χυλό και βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι. Βουτάμε τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Το κουρκούτι καλό είναι να μείνει για λίγο να ξεκουραστεί.
    • Καλό είναι να φτιάξουμε όση ποσότητα φάμε, γιατί όταν μείνουν βγάζουν τα νερά τους, πανιάζουν και βγάζουν λάδια.
    • Με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε τα κολοκυθάκια, κάνουμε και τις μελιτζάνες.

    Κέικ με κακάο

    Χρόνος Παρασκευής: 1 ½ ώρα

    Υλικά:
    250gr βούτυρο
    500gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
    4 αυγά
    1 κεσές γιαούρτι
    1 βανίλια
    3 κουτ. σούπας κακάο
    2 κουτ. σούπας κονιάκ

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Κτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά και προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να τελειώσουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη βανίλια, και το κονιάκ, ενώ συνεχίζουμε να το κτυπάμε.

    Βήμα δεύτερο
    Σε ένα σκεύος βάζουμε 6-7 κουταλιές από το μείγμα και ανακατεύουμε με το κακάο.

    Βήμα τρίτο

    Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα και βάζουμε ένα μέρος από το μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο και τελειώνουμε βάζοντας το υπόλοιπο μείγμα. Το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για 1 ώρα περίπου.

    Είναι έτοιμο…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Εάν έχει από επάνω υγρά δεν είναι έτοιμο. Για να δούμε εάν είναι έτοιμο (μετά τη 1 ώρα) βυθίζουμε ένα μαχαίρι και αν είναι έτοιμο το μαχαίρι θα βγει στεγνό.

    Κουρκούτι


    Χρόνος Παρασκευής: 5- 10 λεπτά

    Υλικά:

    1 ½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι κόκκινο
    1 κουτάκι μπύρα
    1 κουτ. γλ. ούζο (ή ρακί)
    2 κουτ. σούπας λάδι
    Λίγο αλάτι
    Πιπέρι
    Ρίγανη

    Διαδικασία Παρασκευής

    Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι, το ούζο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, και τη ρίγανη, και ρίχνουμε τη μπύρα σιγά σιγά, μέχρι να γίνει ένας χυλός μέτριος.

    Είναι έτοιμο…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.


    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Αυτός ο χυλός είναι νηστίσιμος. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και αυγό.

    Μαυρομάτικα φασόλια (σαλάτα)

    Χρόνος Παρασκευής: 50 λεπτά

    Υλικά:

    250gr μαυρομάτικα φασόλια
    2 κρεμμύδια ξερά (αν υπάρχουν φρέσκα μπορούμε να βάλουμε και φρέσκα)
    1 ντομάτα
    1 πιπεριά
    1 αγγούρι
    Λίγο μαϊντανό
    Κάπαρη
    Λάδι
    Ξύδι
    Αλάτι
    Πιπέρι

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο
    Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και κόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο. Αφήνουμε να ζεσταθεί το νερό και βάζουμε τα φασόλια να βράσουν, ρίχνοντας λίγο αλάτι.

    Βήμα δεύτερο
    Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, την ντομάτα, το αγγούρι και τον μαϊντανό, προσθέτουμε τα φασόλια, την κάπαρη, το λάδι, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Τα φασόλια είναι εξίσου νόστιμα και κρύα.

    Γαρίδες (μικρές) λαδολέμονο

    Χρόνος Παρασκευής: 10 λεπτά

    Υλικά:

    Γαρίδες μικρές καθαρισμένες
    Λάδι
    Λεμόνι
    Αλάτι
    Πιπέρι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Βάζουμε τις γαρίδες σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά.

    Βήμα δεύτερο
    Χτυπάμε το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε τις γαρίδες.

    Είναι έτοιμες…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Ανάλογα το πόσο μεγάλη είναι η γαρίδα κυμαίνεται και ο χρόνος βρασίματος.

    Γαρίδες τηγανιτές

    Χρόνος Παρασκευής: 10 λεπτά

    Υλικά
    Γαρίδες
    Αλεύρι
    Λάδι
    Λεμόνι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Πλένουμε τις γαρίδες, τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν και τις αλευρώνουμε.

    Βήμα δεύτερο

    Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να τηγανιστούν. Τις σερβίρουμε με κομμάτια λεμόνι.

    Είναι έτοιμες…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Οι καλύτερες γαρίδες για τηγάνι είναι εκείνες που δεν είναι ούτε πολύ μεγάλες αλλά ούτε και οι πολύ μικρές.

    Γαρίδες κοκτέιλ με μαρούλι

    Χρόνος Παρασκευής: 20 λεπτά

    Υλικά:
    1 σακουλάκι γαρίδες (περίπου 800gr)
    1 μαρούλι
    ½ φλυτ. τσαγιού μαγιονέζα
    ½ φλυτ. τσαγιού κέτσαπ
    ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
    1 κουτ. γλ. Worcestershire sauce
    2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
    Αλάτι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Καθαρίζουμε και πλένουμε το μαρούλι καλά και το ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

    Βήμα δεύτερο
    Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ, το κονιάκ, τη Worcestershire sauce, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και τα κτυπάμε καλά.

    Βήμα τρίτο
    Σε μια μπολιέρα βάζουμε το μαρούλι. Προσθέτουμε τις γαρίδες από πάνω και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.

    Είναι έτοιμες…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Αυτό μπορούμε να το σερβίρουμε και σε ποτήρια για κάποιο γιορτινό τραπέζι. Εάν δεν θέλουμε τόση ποσότητα λιγοστεύουμε τις ποσότητες.

    Φτερούγες ψητές μαριναρισμένες

    Χρόνος Παρασκευής: 30-35 λεπτά

    Υλικά:
    1 δισκάκι φτερούγες περίπου 800gr
    1 ποτηράκι κρασιού λάδι
    3 κουτ. σούπας ξύδι (ή μπαλσάμικο)
    2 φύλλα δάφνης
    Μερικούς κόκκους πιπέρι
    Αλάτι
    Λίγο θυμάρι
    1 κουτ. γλ. μουστάρδα

    Διαδικασία Παρασκευής

    Σε μια μπολιέρα βάζουμε το λάδι, το ξύδι, πιπέρι, θυμάρι, δάφνη, μουστάρδα και αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφού έχουμε πλύνει τις φτερούγες τις βάζουμε στη μαρινάρα.

    Είναι έτοιμες για ψήσιμο.

    Είναι έτοιμες…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Καλό θα είναι να μείνουν για 1 ώρα στη μαρινάρα. Όσο περισσότερο μείνουν τόσο ωραιότερες γίνονται. Εάν ψηθούν και καλά είναι πεντανόστιμες.

    Ρυζόγαλο

    Χρόνος Παρασκευής: 30 λεπτά

    Υλικά:

    1 λίτρο γάλα
    5 κουτ. σούπας ζάχαρη
    2 ½ κουτ. σούπας νισεστέ (ή κορν φλαουρ)
    2 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
    Κανέλα

    Διαδικασία Παρασκευής


    Βήμα πρώτο

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ ποτήρι νερό και το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει καλά και να γίνει σα χυλός.

    Βήμα δεύτερο
    Σε ένα μπολ βάζουμε ένα ποτήρι γάλα και διαλύουμε καλά το νισεστέ (ή το κορν φλαουρ) και τη ζάχαρη.

    Βήμα τρίτο
    Ρίχνουμε το γάλα στη κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το δουλεύουμε καλά μέχρι να πήξει, το βάζουμε σε μικ΄ρα μπολ και ρίχνουμε κανέλα.

    Είναι έτοιμο…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Το ρυζόγαλο το ανακατεύουμε να μην μας πιάσει και μας καεί. Εάν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο νισεστέ (ή κορν φλαουρ) και αφαιρούμε ή προσθέτουμε ζάχαρη.

    Ψάρια ψητά με λαδολέμονο

    Χρόνος Παρασκευής: 35-40 λεπτά

    Υλικά:
    Ψάρια
    Λάδι
    Λεμόνια
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Ρίγανη
    Θυμάρι

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα πλένουμε καλά. Τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε. Είναι έτοιμα για ψήσιμο.

    Βήμα δεύτερο
    Σε ένα μπολ ή σε ένα δοχείο κάνουμε το λαδολέμονο. Βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το θυμάρι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Εάν τα ψάρια είναι κατεψυγμένα βάζουμε στη κοιλιά τους λίγο θυμάρι και λίγες σταγόνες λεμόνι. Πολύ ωραία είναι και όλα τα μικρά ψάρια και να τα περιχύσουμε με το λαδολέμονο.

    Χταπόδι με κόφτο μακαρονάκι


    Χρόνος Παρασκευής: 50-60 λεπτά\

    Υλικά:

    1 χταπόδι 1-1 ½ κιλό
    300gr μακαρονάκι κοφτό
    1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
    1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
    1 κρεμμύδι ξερό
    2 φύλλα δάφνης
    ¾ ποτήρι νερού λάδι
    Αλάτι
    Πιπέρι
    1 ξύλο κανέλα

    Διαδικασία Παρασκευής

    Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το χταπόδι να τσιγαριστούν. Τα σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το ξύλο της κανέλας και λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε το μακαρονάκι.

    Είναι έτοιμο…

    Καλή σας όρεξη

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:

    • Εάν χρειαστεί μπορούμε να ρίξουμε κι άλλο νερό στο χταπόδι ή στο μακαρονάκι για να γίνει ζουμερό. Μπορούμε και να αφήσουμε το χταπόδι με τη σάλτα του και να το συνοδέψουμε με ρύζι αντί για μακαρονάκι.

    Φιλέτα χοιρινά με κρέμα γάλακτος και πιπεριές

    Χρόνος Παρασκευής: 25-35 λεπτά

    Υλικά

    2 χοιρινά φιλέτα
    1 πράσινη πιπεριά
    2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
    Μανιτάρια
    2 κουτ. σούπας ούζο ή ρακί
    ½ ποτήρι νερού λάδι
    2 κουτ. σούπας βούτυρο
    1 ποτήρι νερού ρύζι
    Αλάτι
    Πιπέρι
    250gr κρέμα γάλακτος

    Διαδικασία Παρασκευής

    Βήμα πρώτο
    Πλένουμε τα φιλέτα και τα κόβουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι για να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα φιλέτα από όλες τις μεριές. Tα σβήνουμε με το ούζο. Βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα σκεύος.

    Βήμα δεύτερο
    Κόβουμε σε φέτες το ένα κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Τα σοτάρουμε για λίγο, τους βάζουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, και προσθέτουμε τα φιλέτα και όταν τελειώσει το ψήσιμο ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.

    Βήμα τρίτο
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και ρύζι να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε 2 ½ ποτήρια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.

    Είναι έτοιμα…

    Καλή σας όρεξη!

    Ειρήνη Τ.

    Μυστικά της κουζίνας- συμβουλές:
    • Το φιλέτο δεν θέλει πολύ ψήσιμο γιατί γίνεται σκληρό. Το ρύζι για να γίνει σπυρωτό βάζουμε μια πετσέτα, όταν τελειώσει, να πάρει όλα τα υγρά.