Ρύζι με λαχανικά


Χρόνος παρασκευής: 10-15 λεπτά

Υλικά:
1 φλυτζάνι τσαγιού Ρύζι Αμερικάνικο
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
2 καρότα
1 φλυτζάνι τσαγιού αρακά
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα Πρώτο:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο. Έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λιωμένο βούτυρο μαζί με το ρύζι. Προσθέτουμε το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να βράσει το ρύζι. Αν έχει υγρά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα.

Βήμα Δεύτερο:
Βάζουμε τα λαχανικά (καρότο και αρακά) σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε κατά τη θέλησή μας, ανάλογα με το πόσο μαλακά θέλουμε να είναι. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπωλ, προσθέτοντας λίγο βούτυρο.

Βήμα Τρίτο:
Γαρνίρουμε το ρύζι με τα βρασμένα λαχανικά ή τα αφήνουμε χωριστά και τα σερβίρουμε στο πιάτο μας. Διακοσμούμε με πιπεριές ή οτι άλλο θέλουμε.

Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Αν έχει υγρά το ρύζι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα.

Ρολό Μοσχάρι

Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα

Υλικά:

1 έως 1 ½ Kgr. Μοσχάρι Νουά μέσα σε δίχτυ.
1 κρεμμύδι
2 καρότα
½ ποτηράκι κρασί/κονιάκ/ουίσκι
1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 λεμόνια
½ ποτηράκι λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής


Βήμα Πρώτο:
Πλένουμε το νουά. Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Βήμα Δεύτερο:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί σωτάρουμε το κρέας (από όλες τις μεριές) προσέχοντας να μην μας καεί. Σβήνουμε με το κρασί//κονιάκ/ουίσκι. Προσθέτουμε νερό και βάζουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει. Το κρέας είναι έτοιμο εφ’ όσον όταν το τρυπήσουμε με ένα πιρούνι, δεν βγάζει υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει για να το κόψουμε φέτες και να το σερβίρουμε.

Βήμα Τρίτο:
Λιώνουμε σε ένα μπλέντερ το κρεμμύδι και τα καρότα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον χυμό των δυο λεμονιών. Προσθέτουμε και το κορν φλάουρ και το αφήνουμε να βράσει. Αυτό αποτελεί τη σάλτσα για να το συνοδέψουμε.

Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Καλό είναι να ζητήσουμε από το χασάπικο μας το νουά μέσα σε δίχτυ.
  • Πρέπει να κρυώσει καλά για να κοπεί πιο εύκολα.

Ανάποδο Προφιτερόλ

Χρόνος παρασκευής: 50 λεπτά

Υλικά για Σου:
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
½ φλιτζάνι του τσαγιού Βούτυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
4 αυγά
Λίγο αλάτι

Υλικά για Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:
2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
¼ φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάουρ
1 μασουράκι βανίλια
50 gr. Βούτυρο
Παντεσπάνι σοκολάτα

Υλικά για σαντιγύ:
500 gr. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
3 φύλλα ζελατίνης
4-5 κουταλιές νερό

Υλικά για σιρόπι:
1 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο σκόνη
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά βούτυρο
Λίγη ζάχαρη άχνη

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα Πρώτο – Προετοιμασία των Σου:
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο. Μόλις βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε γρήγορα. Το ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Ρίχνουμε διαδοχικά τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Βάζουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζύμη και με ένα άλλο κουταλάκι τα σπρώχνουμε προκειμένου να γίνουν μικρές μπαλίτσες. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου τα ψήνουμε για 35 λεπτά.

Βήμα Δεύτερο – Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:
Σε ένα σκεύος βάζουμε το μισό γάλα και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τα χτυπάμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το προηγούμενο μείγμα και το ανακατεύουμε προσέχοντας να μη σβολιάσει. Μόλις δέσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πήξει το μείγμα το καλύπτουμε με μεμβράνη η οποία ακουμπάει στο μείγμα. Αυτό το κάνουμε για να μην μας ξεραθεί.

Βήμα Τρίτο - Σαντιγύ:
Χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος με ένα μίξερ και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε για μερικά λεπτά ακόμα τη σαντιγύ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης. Ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές νερό και ρίχνουμε τα φύλλα στο νερό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα στη σαντιγύ και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα Τέταρτο – Σιρόπι Σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε το νερό με το κακάο. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το σιρόπι εκτός από τη ζάχαρη άχνη. Τα αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη.

Βήμα Πέμπτο:
Παίρνουμε ένα κορνέ και το γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Με αυτό γεμίζουμε τα σου. Σε ένα μπολ βάζουμε σαντιγύ και μια στρώση σου και ρίχνουμε λίγο από το σιρόπι σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε έως ότου γεμίσει το μπολ.

Σερβίροντας προσθέτουμε σιρόπι.

Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Η κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα, όπως και η σαντιγύ και να τα έχουμε διατηρήσει στο ψυγείο.
  • Τα σου μπορεί να έχουν γίνει πολλές μέρες νωρίτερα αρκεί να έχουν διατηρηθεί στην κατάψυξη και να αποψυχθούν καταλλήλως.
  • Υπάρχουν και έτοιμα σου, τα οποία μπορούμε να παραγγείλουμε κενά από ζαχαροπλαστείο.

Τούρτα

Χρόνος παρασκευής: 2 ώρες

Υλικά για Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:
2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
¼ φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάουρ
1 μασουράκι βανίλια
50 gr. Βούτυρο
Παντεσπάνι σοκολάτα

Υλικά για σιρόπι:
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές Κακάο
3 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές Κονιάκ

Υλικά για σαντιγύ:
500 gr. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
3 φύλλα ζελατίνης
4-5 κουταλιές νερό

Παντεσπάνι: Βλέπε Βασικά

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα Πρώτο – Κρέμα Ζαχαροπλασιτκής:
Σε ένα σκεύος βάζουμε το μισό γάλα και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τα χτυπάμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το προηγούμενο μείγμα και το ανακατεύουμε προσέχοντας να μη σβολιάσει. Μόλις δέσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πήξει το μείγμα το καλύπτουμε με μεμβράνη η οποία ακουμπάει στο μείγμα. Αυτό το κάνουμε για να μην μας ξεραθεί.

Βήμα Δεύτερο – Σιρόπι:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κακάο και τη ζάχαρη. Όταν ελαφρώς κρυώσει προσθέτουμε και το κονιάκ.

Βήμα Τρίτο - Σαντιγύ:
Χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος με ένα μίξερ και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε για μερικά λεπτά ακόμα τη σαντιγύ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης. Ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές νερό και ρίχνουμε τα φύλλα στο νερό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα στη σαντιγύ και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα Τέταρτο:
Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι.

Βάζουμε ένα μέρος από την κρέμα.


Το απλώνουμε καλά στο παντεσπάνι και στη συνέχεια προσθέτουμε το δεύτερο παντεσπάνι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η κρέμα και το παντεσπάνι.

Στο τέλος, διακοσμούμε με τη σαντιγύ που έχουμε ετοιμάσει. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε όσο χρειαστεί για να παγώσει.

Είναι έτοιμη…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Η κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα, όπως και η σαντιγύ και να τα έχουμε διατηρήσει στο ψυγείο.
  • Στην τούρτα μπορούμε να βάλουμε και φρέσκα φρούτα της αρεσκείας μας ή όποια κομπόστα μας αρέσει, μετά από κάθε στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής. Αν θα βάλουμε κομπόστα, θα πρέπει να έχουμε στραγγίξει πρώτα τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι και το χυμό από την κομπόστα τον προσθέτουμε στο σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει (κονιάκ, ζάχαρη και χυμό κομπόστας αντί για κακάο) και ραντίζουμε με αυτό το παντεσπάνι.
  • Μπορούμε να βάλουμε σαντιγύ σοκολάτας αλλά με την προϋπόθεση πως το παντεσπάνι δεν είναι σοκολάτας.

Φλογέρες


Χρόνος παρασκευής: 15-20 λεπτά

Υλικά:

Φύλλο Κρούστας
2 κουταλιές βούτυρο (μαργαρίνη)
3 κουταλιές αλεύρι
¾ με 1 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι τυριά τριμμένα που λιώνουν (κεφαλοτύρι κ.α.)
2 αυγά
Πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής


Βήμα Πρώτο:

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε κα το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, μέχρι να μας γίνει μια μέτρια σάλτσα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το τυρί, το πιπέρι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα.

Βήμα Δεύτερο:

Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε 4 ή 6 ορθογώνια κομμάτια. Λαδώνουμε κάθε φύλλο ελαφρώς και βάζουμε λίγο από το μείγμα μας στη μέση. Διπλώνουμε πρώτα τις άκρες και μετά το τυλίγουμε σαν ρολό.

Βήμα Τρίτο:

Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.

Είναι έτοιμες…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Μπορούμε να τα φτιάξουμε τριγωνικά και να γίνουν τυροπιτάκια.
  • Μπορούμε να βάλουμε μέσα και υλικά της αρέσκειας μας αντί για τυρί όπως ζαμπόν, λαχανικά, κιμά κ.α.
  • Αν τα τυριά δεν είναι αλμυρά τότε προσθέτουμε αλάτι.

Ψωμί

Χρόνος παρασκευής: 15 λεπτά + ψήσιμο 30-45 λεπτά

Υλικά:
750 gr. Αλεύρι σκληρό
500 gr. Σιμιγδάλι ψιλό
130 gr. Μαγιά
4 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλάκια γλυκάνισο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι μαχλέπι
1φλιτζάνι γάλα
1 ½ φλιτζάνι νερό (που έχουμε βράσει μέσα το γλυκάνισο)
Λίγη Μαστίχα

Διαδικασία Παρασκευής


Βήμα Πρώτο:

Ζεσταίνουμε το γάλα, ώσπου να γίνει χλιαρό. Βράζουμε σε ένα άλλο δοχείο το νερό με το γλυκάνισο και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.

Βήμα Δεύτερο:

Προσθέτουμε στο γάλα, τη μαγιά και λίγο αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε στο μίξερ (ή σε κάποιο μπολ) το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μαχλέπι, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια μάζα. Προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι και τη μαγιά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό με το γλυκάνισο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή.

Βήμα Τρίτο:

Αλευρώνουμε το ταψί και βάζουμε τη ζύμη του ψωμιού. Το αφήνουμε να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κέλσιου (όχι στον αέρα) και το ψήνουμε για 30 – 45 λεπτά.

Είναι έτοιμο…

Καλή σας όρεξη!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Το νερό με το γλυκάνισο δεν το ρίχνουμε πολύ ζεστό γιατί αλλιώς θα κόψει το ζυμάρι μας.
  • Αν η ζύμη δεν είναι σφιχτή προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι.
  • Αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέτουμε σταδιακά νερό.
  • Αν θέλουμε διακοσμούμε πριν το ψήσιμο με κομμάτια από τη ζύμη.

Βασιλόπιτα


Χρόνος παρασκευής: 20 λεπτά + ψήσιμο 1 ώρα

Υλικά:
160 gr. Βούτυρο
500 gr. Φαρίνα Απ
500 gr. Ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 ½ κουταλάκια Baking Powder (Μπέϊκινγκ Πάουντερ)
5 αυγά
1 ποτηράκι Κονιάκ

Διαδικασία Παρασκευής

Βήμα Πρώτο:
Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Ρίχνουμε στο βούτυρο εναλλάξ έναν κρόκο αυγού με ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ρίξουμε και τους 5 κρόκους αυγού και το μισό κιλό ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ και το Μπέϊκινγκ Πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το πορτοκάλι με το αλεύρι. Τέλος τα ασπράδια των αυγών, αφού τα έχουμε χτυπήσει μαρέγκα, τα προσθέτουμε στο χυλό μας με απαλό ανακάτεμα, μέχρι να γίνει μια μάζα.

Βήμα Δεύτερο:
Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα, την οποία την έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς (ΟΧΙ στον αέρα). Ρίχνουμε το χυλό στο ταψί και το βάζουμε για μια ώρα στη δεύτερη σκάλα στο φούρνο. Προσοχή ΔΕΝ ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου για μια ώρα.

Βήμα Τρίτο:
Προσθέτουμε φλουρί και διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και κακάο.

Είναι έτοιμη…

Καλή σας όρεξη και καλή χρονιά!

Ειρήνη Τ.

Μυστικά της κουζίνας - Συμβουλές.
  • Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε τη μαρέγκα αργά.
  • Δεν ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Δεν βάζουμε τον φούρνο στον αέρα.
  • Η συνταγή αυτή μπορεί να χρησιμοποοιηθεί και για την παρασκευή κέϊκ.